Går du med tanker om nyt køkken eller blot en ny biopejs til stuen, så kommer der her et par vigtige overvejelser du bør gøre dig inden du går i krig med projektet.
Man skal nemlig ikke altid bare gå i gang med større projekter uden lige at tænke økonomi og praktik ind i det hele. Derfor få du her en mindre tjekliste du kan løbe igennem.
Er økonomien på plads?
Nogen af det vigtigste du skal kigge på, er økonomien. Har i råd til at lave det projekt i hat i tankerne? Når i planlægger budgettet så husk da også at ligge 10% oveni, da projekter ALTID bliver dyrere end forventet.
Det kan altså anbefales, at man har pengene kontakt til sine projekter, men i nogle tilfælde, f.eks. ved nyt køkken, kan det godt være svært at skrabe hele beløbet sammen.
Her kan det være, at du skal ud og låne og i så fald gør du klogt i først at spørge din bank. Det er altid i banken, at du få de laveste renter, og det er dermed også der det er billigst at låne.
Vil banken ikke låne dig penge, er du måske nødsaget til at tage f.eks. et forbrugslån hos en af de mange udbydere på markedet. Her ville vi nok anbefale dig, at vente med dit projekt, indtil du har pengene, da forbrugslån generelt er ret dyre. Men hvis du er stålsat på at få projektet i luften, og ønsker at låne til det, så brug en side som f.eks. forbrugerfinans.dk/forbrugslaan.php, som hjælpe danske forbrugere med at få et reelt overblik over, hvad forbrugslån koster og hvor de koster mindst.
Vil forbedringen forøge husets værdi eller gøre det nemme at sælge?
Det er først og fremmest vigtigt, at den forbedring i har tænkt jer at lave på jeres hus er noget i bliver glad for, men man bør altid vurdere om den investering man ligger i det også kan betales tilbage, når huset engang skal sælges.
Et nyt køkken vil f.eks. kunne forøge husets værdi, og man kan måske ligefrem afskrive lidt af prisen på køkkenet. Bygger i derimod en pool, så risikerer i måske at skræmme potentielle købere væk, da der er meget vedligehold med en pool og det er ikke alle der gider det bøvl.
Så tænk fremad, vil jeres projekt være godt for huset som helhed i en købers øjne?
Kan du klare det hele selv?
Når du kaster dig ud i et nyt projekt, så er det vigtigt at være realistisk. Kan du klare det hele selv?
Hvis du tager munden for fuld, risikerer du at projektet strander, og det bliver en torn i øjet på dig, hver gang du kommer forbi og ser, at det endnu ikke er færdig, men at du bare ikke har tid til det.
I stedet bør du se realistisk på projektet – hvad kan du selv lave og hvad bør du få andre til? På den måde holder du dig til det du ved du selv kan lave og lader andre om de sidste ting, så du ikke bruger en krig på det og aldrig ser familien, fordi projektet tager al din tid.