Ingen har lyst til at komme hjem til et hjem, hvor der har været ubudne gæster. Det er lige meget, om det er juleaften, efter ferien, eller bare en ganske almindelig hverdag. Følelsen af, at nogen har været i ens hjem, eller af at miste mindeværdige ting til en totalt fremmed, eller usikkerheden om hvorvidt det er nogen, der kan finde på at vende tilbage, er svær at udholde. Ligegyldigt hvad så er der ingen af os, der har lyst til at blive udsat for indbrud. Men er der noget, du selv kan gøre, hvis du gerne vil forebygge indbrud? Læs her, hvad låsesmeden fra HV Låseteknik anbefaler dig at gøre!
Nøgler og låse skal være sikre
Hvis dine låse er af ældre dato, kan det være en god ide at skifte dine låse. Hvis du gør det, så skal du sørge for, at dine nye låse er borebeskyttede, så de er svære at dirke op. Der er ikke nogen direkte krav til dine låse i dit private hjem. Men derfor er det alligevel rart for dig selv og familien, hvis I ved, at låsene er så sikre som muligt. Din forsikring stiller sikkert krav om, at dit hus skal være forsvarligt låst, hvis den skal dække ved et eventuelt indbrud. Det betyder som regel, at dine døre skal være låst, og at dine vinduer skal være forsvarligt lukkede.
Hvilke låse skal du vælge, når de skal være svære at dirke op?
Start med at finde ud af, hvilke type låse du har i dine yderdøre, samt hvor gamle de er. Hvis der sidder en gammel lås i døren, kan du ikke med sikkerhed vide, hvor mange der har nøgle til låsen. Hvis der har været skiftet beboere flere gange, er sandsynligheden for, at der er mange nøgler til dit hjem i omløb, forholdsvis stor.
Langt de fleste nøgler har en eller anden form for svaghed. Det kan være de kendte Ruko og Zeiss låse, der, hvis de er gamle, er nemme at bore ud. Eller det kan være de runde Ruko-låse, hvor nøglerne er de velkendte runde af slagsen, som er lette at dirke op. Gamle Zeiss-låse har som regel den svaghed, at de er nemme at bore ud.
Nye nøgler er lavet mere sikre i forhold til at blive dirket eller boret op. De laves som regel med 6 eller 11 stifter, og her er valget af dem med 11 stifter det sikreste. Mange forsikringsselskaber anbefaler, at du får din låsesmed til at tjekke og udskifte dine låse, hvis de er mere end 10 år gamle. Men har du en gammel lås, der fungerer fint, kan du også få låsesmeden til at sætte en ekstra lås i, så er du dobbelt sikret.
Hvordan vælger du de rigtige låse?
Spørg låsesmeden, når du skal udskifte dine låse. Han kan altid vejlede dig, så dine nye låse kommer til at passe til de døre, du har i dit hjem. Se også efter, at dine nye låse har:
- Høj dirkesikkerhed
- Nøgler der er sikret mod kopiering
- Nøgler der er borebeskyttede i cylinderhuset, så de ikke kan bores op
Du kan oven i købet vælge et låsesystem, som sikrer dig, at nøglen ikke kan kopieres, uden at der foreligger et bevis for nøglens id og kopieringen bliver registreret. Dette kan din låsesmed også hjælpe dig med vejledning omkring.
Hvad koster det at udskifte låsene i dit hjem?
Når du er flyttet et nyt sted hen, eller du af anden årsag ønsker at ændre dine låse, kan de omkodes, hvis låsene er i god stand. Du kommer som regel til at betale cirka 5-600 kroner for den første lås, der skal omkodes. Har du flere låse, giver de fleste låsesmede dig rabat på de efterfølgende låse. Du kan sågar finde låsesmede, som også omkoder låse om natten, men så er timeprisen en helt anden.
Andre råd til tyverisikring:
- Sørg for at have lås på alle yderdøre inkl. terrassedøre
- Opbevar alle nøgler sikkert
- Skriv aldrig navn eller adresse på dine nøgler/nøglebundt
- Udlever aldrig dine nøgler til andre
- Læg aldrig en ekstranøgle udenfor – heller ikke selv om du synes, det er et sikkert sted